„Alege ce mănânci!”, o campanie de informare despre consumul de grăsimi trans (grăsimi artificiale)
Astăzi, 10 iunie, este lansată campania de informare despre consumul de grăsimi trans în
Republica Moldova, cu genericul „Alege ce mănânci!”. Campania urmărește informarea
oamenilor despre daunele consumului de grăsimi trans și încurajarea lor să urmeze un
mod de alimentație sănătos.
„Consumul în exces de grăsimi trans este o adevărată amenințare pentru sănătatea
populației, inclusiv pentru generația tânără, fiind una dintre cauzele apariției bolilor
netransmisibile, precum
bolile cardiovasculare și diabetul. Conform Programului național
în domeniul alimentației şi nutriției pentru anii 2014-2020, unul din obiective prevede
reducerea consumului de acizi grași trans la mai puțin de 1% ca pondere din consumul total
de energie. Campania pe care o lansăm astăzi, are drept scop informarea populației privind
reducerea consumului de grăsimi și în special de grăsimi trans, care se găsesc în alimentele
cumpărate în stradă, înlocuirea acestora cu o alimentație echilibrată și respectarea unui
mod sănătos de viață.”, a declarat Constantin Rîmiș, secretar de stat în domeniul de sănătate
publică al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Grăsimile trans sau grăsimile artificiale sunt obținute prin adăugarea chimică a hidrogenului
în grăsimile naturale. Aceste grăsimi se folosesc în produsele de patiserie și cofetărie
(napolitane, biscuiți, prăjituri, torturi, bomboane etc.), semipreparate congelate, produsele
fast-food și snack-urile (chifle și plăcinte dulci ori sărate din comerț, hamburgeri, kebab,
pizza, cartofi pai etc.).
Grăsimile trans sunt considerate cele mai periculoase tipuri de grăsimi. Acestea ridică nivelul
de colesterol „rău” (LDL) în organism, ceea duce la creșterea riscului de apariție a bolilor
cardiovasculare și a hipertensiunii arteriale. Experții estimează, că pentru 1% de energie
acumulat din alimentele ce conțin grăsimi trans riscul apariției bolilor cardiovasculare crește
cu 12 - 13%.
„Țări precum Elveția, Danemarca, Austria, Norvegia, Ungaria au stabilit limita de 2 g de
grăsimi trans în produse, la 100 g de grăsimi sau ulei, eliminând astfel grăsimile trans din
produsele industrial procesate. Ar fi bine ca și toate celelalte țări, inclusiv Republica
Moldova, să urmeze exemplul și să excludă grăsimile trans din produsele fabricate, aceasta
fiind o intervenție de sănătate publică simplă, dar cu impact major, ce contribuie la
reducerea riscului bolilor cardiovasculare și îmbunătățirea alimentației.”, a menționat Igor
Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.
În Republica Moldova, bolile cardiovasculare au o rată a mortalității aproape dublă față de
media europeană, iar până la o jumătate din populația adultă a țării are tensiune arterială
crescută, fără diferențe între sexe. Totodată, fiecare a doua persoană 56% din populația cu
vârsta de peste 18 ani este supraponderală și din aceasta - 23% este obeză.
„O nutriție echilibrată și sănătoasă este temelia sănătății la toate etapele vieții. Republica
Moldova a inițiat procese de limitare a grăsimilor trans în produsele alimentare și credem
că vom reuși să ne aliniem țărilor europene în acest sens, deja în anul care urmează.
Această campanie este unul dintre pași, realizată cu suportul partenerilor noștri externi și
cu siguranță va avea continuitate. Vrem să încurajam populația tânără și cea adultă să
adopte un mod de alimentație sănătos. Niciodată nu este târziu să-ți îmbunătățești
obișnuințele alimentare.”, susține Ion Șalaru, director adjunct al Agenției Naționale pentru
Sănătate Publică.
Potrivit recomandărilor OMS, ponderea grăsimilor trans trebuie să fie mai mică de 1% din
consumul total de energie (pentru un adult care consumă 2 000 kcal/zi), adică mai puțin de
2,2 grame pe zi de grăsimi trans. Cu alte cuvinte, asta ar însemna reducerea consumului de
grăsimi trans până la limita maximă de 2 grame din 100 grame de grăsimi sau uleiuri în
produsele alimentare.
„În prezent, oamenii în Moldova consumă de zece ori mai multe grăsimi trans față de limita
zilnică recomandată de OMS. Acest fapt determină creșterea numărului de cazuri de boli
cardiovasculare și a obezității, ceea ce în contextul pandemiei COVID-19, sporește
considerabil riscul unor complicații severe. Iată de ce, Elveția susține eforturile de
promovare a unui mod sănătos de viață. O primă campanie de acest fel a îndemnat
populația să reducă sarea din mâncare.”, declară Caroline Tissot, directoarea Biroului de
cooperare al Elveției.
Campania de informare va dura trei săptămâni la TV, radio, în presa scrisă și online, dar și
pe cele mai populare rețele de socializare din Republica Moldova. Toate materialele
campanei le puteți găsi pe platforma de promovare a sănătății: alege.prosanatate.md.
Materialele campaniei se bazează pe datele realizate în cadrul unui studiu al Organizației
Mondiale a Sănătății privind mediul alimentar în orașe.
Ai grijă de sănătatea ta - alege ce mănânci!
Campania este parte din activitățile de promovare a sănătății în cadrul Proiectul moldo-
elvețian „Viața Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de
cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică. Elveția
este unul dintre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al
Republicii Moldova.